Jesz jogurt i masło, pijesz maślankę i mleko, a wszystko zaczyna się w... oborze!
Dodane przez witold_gromadzki dnia 19-10-2018 14:14:10
Byliśmy u żródeł rzeki mleka: 13 000 000 litrów rocznie! Już milion litrów jest trudne do wyobrażenia, a to 13 razy więcej. Zorganizowanie takiej produkcji wymaga światowych umiejętności. Z tym większym zaciekawieniem pojechaliśmy, na zaproszenie naszego absolwenta Huberta Paula, który jest członkiem zarządu spółki Paul - Pon Polska w Jarosławcu, odwiedzić jedną z największych hodowli krów w Polsce. Najpierw były prezentacje: o historii Spółki, o produkcji mleka w Europie i Polsce, o produkcji roślinnej potrzebnej do wyżywienia tak wielkiego stada. Większość informacji była dla nas nowa, a często zaskakująca. Dr Paul oraz jego bliscy współpracownicy wprowadzili nas w zasady działania farmy wielkotowarowej, ciągle bardzo rzadkiej w kraju. Najważniejsze jednak, że mogliśmy zwiedzić oborę, prześledzić cykl życia krowy i miejsce udoju, a wszystko to w oparciu o wielkie liczby... Serdeczne podziękowania dla zarządu firmy, a szczególnie dla dra Huberta Paula. TUTAJ foty - warto zobaczyć.